Woontips

Hieronder volgen een aantal woontips, waarbij we meteen een kanttekening plaatsen. De eigenaar kan met zijn woning doen wat hij wil, zolang hij binnen de juridische kaders blijft. Als huurder kunt u echter minder ver gaan dan de eigenaar en indien u wijzigingen aanbrengt zonder toestemming van de eigenaar, dan dient u dit bij het eindigen van de huurperiode weer te herstellen in de oorspronkelijke staat. Zowel de verhuurder als huurder hebben verplichtingen m.b.t. het onderhoud van de woning. De spelregels vindt u hier. Hieronder vindt u een aantal handige woontips. Bij sommige tips mag u ervan uitgaan, dat u deze als huurder op eigen risico doet en u er wellicht beter aan doet om vooraf even toestemming te vragen aan de eigenaar om later geen problemen te krijgen.

Ontvetten voor schilderen
Als je gaat schilderen, is het verstandig om te ontvetten. Vroeger werd hier Ammonia voor gebruikt. Er is een nieuw middel: UNIVERSOL. Minder schadelijk voor je gezondheid en voor het milieu.

Behangen
Gebruik een zacht potlood voor het tekenen van aanwijzingen op de achterkant van het behang. De inkt viltstiften of balpennen trekt namelijk door het behang heen. Neem meteen de behanglijm op uw houtwerk af met een vochtige spons. Opgedroogte lijm is lastiger te verwijderen. Bezuinig niet op mesjes want een bot mes kan de kans op scheuren van het behang vergroten. Let op de inweektijd van de behanglijm, 1 ster is ongeveer 5 minuten, 2 sterren 10 minuten en drie sterren 15 minuten. Bewaar het overtollig behang, handig voor eventuele reparaties.

Behangen op lastige plaatsen: stopcontacten en schakelaars
1. Schakel eerst de stroom uit
2. Verwijder de kap of afdekplaat
3. Behang gewoon over het deel van stopcontact of schakelaar dat in de muur blijft zitten heen.
4. Borstel er voorzichtig overheen als u de behangbaan aanborstelt.
5. Knip/snij in het midden een kruisvorm.
6. Licht de punten één voor één op en knip ze weg tot een paar millimeter binnen de omtrek van het stopcontact of de schakelaar.
7. Borstel hierna ook dit deel van het behang good vast.

Behangen op lastige plaatsen: achter de radiator
1. Meet de ruimte op die u moet opvullen en knip de hoeveelheid behang die u nodig heeft, ruim af.
2. Stel vast waar de muursteunen uitgespaard moet worden en geef dat aan op het behang.
3. Breng op het behang behanglijm aan tussen de plaatsen waar de muursteunen moeten komen.
4. Knip het behang op de plaatsen waar de muursteunen moeten komen, van onder af in.
5. Smeer de rest van de baan in met behanglijm en laat het behang voorzichtig achter de radiator zakken.
6. Druk de baan goed aan met een dunne verfroller aan een stokje.
Verven: kopse kanten
Verf de kopse kanten van hout en de randen van multiplex altijd met de grootste zorg. Ze zijn namelijk erg gevoelig voor tocht. Sluit ze eventueel af met een watervaste houtlijm, voordat u de eerste grondlaag aanbrengt.

Spoorloos verdwenen lijmresten
Smeer het restje lijm goed in met wat koperpoets en laat even intrekken. Daarna met een vochtige doek los wrijven. Zijn de plekken erg hardnekkig, dan de behandeling nog een keer herhalen.

Superschone ramen
Zeem de ramen met water waaraan soda is toegevoegd; één dessertlepel soda op 5 liter water en de ramen blinken weer tegemoet. Tussen de lapbeurten door houd de ramen stralend schoon door ze af en toe met een prop krantenpapier op te wrijven.

Isolatie vraagt om ventilatie
Isolatie, tochtstrippen en dubbel glas hebben één nadeel: ze gaan ventilatie tegen. Gevolg hiervan is dat vochtigheid - veroorzaakt door bijvoorbeeld koken en douchen - niet weg kan en de groei van schimmels en bacteriën bevordert. In een slecht geventileerde woning ademen de bewoners steeds dezelfde lucht in, waarin pollen, bacteriën en gassen die vrijkomen van lijm en sprays, welig tieren. Kriebelhoest, steeds terugkerende verkoudheid en hoofdpijn kunnen hiervan het gevolg zijn. Daarom zijn elke dag de thermostaat even laag draaien en luchten gezonder dan alles potdicht houden.

Witte tegellijm
Gebruik witte tegellijm als u lichte tegels of tegels van marmer gaat aanbrengen. Dan weet u zeker dat er geen donkere lijm door de tegels heen gaat schijnen.

Tapijttegels
Tapijttegels zijn er in allerlei kwaliteiten, talloze dessins en heel veel kleuren. Ze zijn praktisch omdat u een slijtageplek of een vlek vlot wegwerkt door een tegel te verwisselen of te vervangen. U kunt er zelf mee experimenteren, zelf uw vloer ontwerpen en u kunt ze redelijk makkelijk zelf leggen. Dat doet u zo:
Stap 1: Voor een kamerbreedeffect legt u de pool in dezelfde richting.
Stap 2: Begin max. 1 tegelbreedte vanuit de langste wand. Leg hierop haaks een 2e rij
Stap 3: Vul de vloer vanuit een kruising als een piramide op
Stap 4: Snijd met een stevig sterk hobbymes de randtegels. Gebruik de laatst gelegde tegel als maat. Leg de gesneden randtegel tegen de plint aan.

Laminaat
Als u plannen hebt om binnenkort een laminaatvloer aan te schaffen en u wilt graag meer informatie, dan kunt u een briefkaartje sturen aan de Vereniging Comfortable Wonen, Postbus 710, 6710 BS in Ede. De Vereniging zorgt er dan voor dat de leden van Comfortable Wonen u gratis en vrijblijvend informeren over hetgeen er op dit moment in de handel is.

Tapijt zelf leggen
Stap 1. Zorg dat de vloer egaal en schoon is. Als het niet te veel hak- en breekwerk kost, is het aan te raden de plinten te verwijderen.
Stap 2. Breng langs de wanden en bij deuren lijm of dubbelzijdig kleefband aan. Vooral waar veel gelopen wordt, is het aan te raden lijm of kleefband aan te brengen.
Stap 3. Rol het tapijt uit en druk het stevig tegen de muur. Het tapijt moet in een hoek van 45 graden tegen de muur liggen. Druk het op de overgang van de muur nog eens goed aan. Gebruikt u meer stukken tapijt? Zorg er dan voor dat de pool in dezelfde richting ligt.
Stap 4. Snijd met een scherp (hobby)mes het overtollige tapijt weg zodat de vloerbedekking precies tegen de muur aan ligt. Heeft u de plint laten zitten? Kijk dan uit voor beschadigingen
Stap 5. Als het tapijt tot in de puntjes en hoeken past, kunt u de beschermstrook van het dubbelzijdige kleefband afhalen. Druk het tapijt goed aan. Zet de plinten weer tegen de muur.

Vinyl en linoleum zelf leggen
Voorbereiding: laat het vinyl voor het leggen enkele uren in het vertrek op kamertemperatuur komen. De vloer moet schoon zijn. Zorg dat het oppervlak droog en vlak is. Hoe gladder de ondervloer, des te strakker zal het vinyl liggen. Is de ondervloer van hout? Klop alle uitstekende nagels in het hout en vul de voegen of kieren. Als de vloer erg ongelijk is, kunt hem het beste met hardboard of MDF-platen bedekken. Bij een betonnen vloer moeten de gaten en spleten met een vulmiddel worden gedicht.
Stap 1: rol het vinyl uit. Begin vanuit het midden het vinyl naar de zijkanten te drukken.
Stap 2: heeft u het vinyl voldoende uitgedrukt, snijd het dan langs de deuren en drempels op maat.
Stap 3: maak bij de hoeken een diagonale insnijding zodat het vinyl past. Druk het vinyl bij de hoeken naar buiten en naar beneden.
Stap 4: snijd het vinyl nu precies op maat. Houd het scherpe mes tijdens het snijden zo recht mogelijk. Druk het materiaal goed aan zodat het perfect past. Legt u vinyl met een motief, laat de banen elkaar dan overlappen zodat het patroon precies doorloopt.
Tip: met speciale koudlas, dat is een vloeibaar vulmiddel, kunt u naden dichten zodat er geen vocht, stof of kruimels tussen kunnen komen.

Wandtegels snijden
Teken de tegels af met een niet-watervaste viltstift en kras de wandtegels op de lijn in met een glassnijder. Leg de ingekraste tegel over een dun latje. Druk op beide zijde, de tegel moet precies op de kraslijn breken. Verwijder de randjes met een nijptang. Voor het voegen zorg dat de strepen van de viltstift weg zijn.

Parket
Hout kan krimpen of zwellen, omdat het een natuurproduct is en blijft. U kunt dat beperken door het parket tenminste 48 uur voor het leggen in de ruimte waar u gaat werken uit de verpakking halen.

Kurkvloer schoonmaken
U kunt een kurkvloer het beste onderhouden door goed te stofzuigen en af en toe een licht vochtige doek te gebruiken. Verder gebruikt u een allesreiniger en de polish. Voorkom beschadiging van uw vloer door viltdoppen onder de poten van het meubilair te plaatsen.

Verf
Verdun verf alleen met het middel dat in de gebruikaanwijzing op het blik staat aangegeven en roer het geheel goed door zodat het een egale vloeistof wordt. Voordat u de verf gaat gebruiken moet u minimaal drie minuten roeren niet alleen in het rond maar ook van boven naar beneden. Het voorkomt luchtinslag. Als u verf wilt bewaren, sluit dan het blik goed en zet het op z'n kop. Voor een langdurige bewaring, giet de verf in een schone kleinere pot, hoe kleiner de pot hoe minder lucht er in zit en zet deze ook op z'n kop. In het algemeen, is verf ongeveer drie jaar houdbaar, zet daarom de datum op de bodem en bewaar deze op een koele en vorstvrije plek.

Schone verf
Voordat u een verfblik openmaakt moet u goed de rand ervan schoonvegen. Als er toch stof in de verf terecht gekomen is, kunt u de verf in een schoon blikje overgieten, gebruik bijvoorbeeld een nylonkous als zeef.

Wachten na het verhuizen
Na het verhuizen in een nieuw huis is het verstandig om een jaar het bouwbehang te laten zitten voordat u een nieuw behang neemt. De gestukadoorde wanden en het bouwbehang scheiden een stof af die het behang aantast.

Kurklaminaatvloeren

Bij meer dan tien meter lange kurklaminaatvloeren, moet u ongeveer in het midden een 'voeg' openhouden. De vloer heeft daardoor meer ruimte om 'te werken' en dekt hem af met een afwerkstrip.

Nachtstroom goedkoper
Nachtstroom is goedkoper dan dagstroom en geldt vanaf elf uur 's avonds en in het weekeinde. Maar het is pas interessant als u meer dan 1000kWh gebruikt per jaar. Het kan het geval zijn als u een elektrische boiler of een waterbed heeft.

Moeilijk toegankelijke kalkaanslag
Om vervelende kalkaanslag plekken van de badkamer te bereiken zoals kranen, kunt u dunne papieren zakdoekjes eromheen doen. Nadat u ze goed heeft geplaatst giet u wat wit azijn erop zodat het goed intrekt. U kunt de kraan een uur of twee later met water afspoelen.

Zure mieren
Van de zomer komen de mieren er weer aan, en ook binnenshuis vinden ze het goed vertoeven. Wilt u ze op een vriendelijke manier duidelijk maken dat ze eigenlijk niet zo welkom zijn, probeer het dan eens met azijn. Hier en daar een watje gedrenkt in de azijn: dat is wel erg zuur voor ze!

Glimmend glas
Als je veel glas in huis hebt staan en je wil dat eens lekker laten glimmen dan kan je dat schoon maken met een scheutje calgon in je wasbak. Ook glazen vazen gaan er lekker van glimmen.

Koelkast luchtje
Een eetlepel gemalen koffie in een bakje of op een schoteltje voorkomt 'onaangename' luchtjes in de koelkast. De koffie hoeft trouwens pas na enkele maanden te worden ververst.

Muggen weg
Kruidnagels in een sinaasappel stoppen en de muggen blijven op een afstand.

Schone keukenkasten
Oude kranten boven op de keukenkastjes, schelen een hoop schoonmaakwerk. Als je de kranten zodanig neerlegt, zodat ze niet te zien zijn, maar wel de hele bovenkant bedekken, hoef je ze maar een paar keer per jaar te verwisselen. Nooit meer vet wegboenen, maar gewoon kranten verwisselen.

Lippenstiftvlek
Wrijf nooit een lippenstiftvlek want daardoor dringen de verfstoffen nog dieper de vezels in en zijn ze haast niet meer te verwijderen. Dé oplossing voor een lippenstiftvlek is ether. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en leg die op de lippenstiftvlek. Op deze manier worden de verfstoffen in de watten opgenomen. Herhaal deze behandeling net zo lang tot er geen kleurstof meer op de watten achterblijft. De vage vlek die er uiteindelijk dan nog achterblijft, is in de was zo verdwenen.

Plakken maar
Als 'etiketten' op mijn diepvriesdozen en -zakjes gebruik ik afplakband voor verf. 't is namelijk zuinig, heeft altijd de juiste maat, plakt prima, en laat zich zowel makkelijk beschrijven als verwijderen.

Rolkwast opnieuw gebruiken
Als je vandaag klaar bent met schilderen (met rolkwast) leg deze dan verpakt in een folie in het vriesvak, hij zal dan niet hard worden en je kunt hem de volgende dag meteen weer gebruiken.

Verfwast opnieuw gebruiken
Als je voor vandaag klaar bent met schilderen, maar de volgende dag verder gaat dan hoef je de kwast niet schoon te maken. Je zet de kwast in een pot met water en je kan de volgende dag meteen weer gebruiken. (Even het water afschudden)

De magnetron schoonmaken

Zet een kom met water ongedekt in de magnetron en zet hem aan voor 3 à 4 minuten. Al het vet is verwijderd en u hoeft alleen nog maar met een spons af te vegen.

Verstandige demontage
Als u een huishoudapparaat demonteert met veel kleine schroefjes is het verstandig om ze op een plakband te leggen zodat u ze niet kwijt kunt raken. Hierdoor mist u niets als u het apparaat weer in elkaar zet en heeft u de zekerheid dat alles in de goede volgorde terug gaat!

Eau de parfum
Niets is prettiger dan een lekker geurend huis. U kunt in het schoonmaakwater voor uw vloer een parfum monster doen die uw vriendelijke parfumverkoopster u gratis gaf. Daardoor zal in uw huis een aangenaam luchtje hangen van uw keus, inclusief uw mop!

Goed zuigende napjes
Zuignapjes bestemd om bijvoorbeeld handdoeken op te hangen vallen vaak van de muur af. Om dit te voorkomen kunt u een beetje zoet water op het rubber van de knapjes doen voordat u die op de muur zet.

Lekkende waterbed
U kunt lekkage voorkomen op uw waterbed door vaak op de hoeken van het matras in te smeren met plastic onderhoud vloeistof (vinyl reiniger).


Glinsterende glazen en karaffen
Kristallen glazen worden snel vuil. Laat ze dus nooit met rode wijn staan en probeer ze de vaatwasser te vermijden. Het beste kunt u ze na het eten schoonmaken met warm water en een scheutje wit azijn zodat de kalk verwijderd wordt. U kunt ze dan met een schone droge doek afdrogen. Om de kalkaanslag van een karaf te verwijderen, vul deze met warm water en een glas wit azijn en een handvol grof zout. Laat dat drie uur intrekken, spoel het meerdere malen af. Om het te laten schijnen kunt u de karaf met warm water en stukjes rauwe aardappelschijfjes een paar uur laten staan. Borstelen, spoelen en drogen. Wrijf het dopje in met wat paraffine zodat het niet aan de hals blijft plakken.

Verspreid een citroengeur (en uw medebewoners gaan poetsen)
De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een proef gedaan, waarbij studenten een vragenlijst moesten invullen. De helft deed dat in een kamer met citroengeur en de andere helft in een geurneutrale ruimte. Na het invullen aten alle proefpersonen een beschuitje in een andere ruimte. Wat bleek: De proefpersonen uit de citroengeurende kamer veegden 3x zo vaak kruimels van tafel als de personen die uit de geurneutrale ruimte kwamen. Alles in onze omgeving beïnvloedt ons gedrag, zo ook geuren. De geur van schoonmaakmiddelen associëren we met stralende badkamers en blinkende keukens. Vandaar dat een citroenluchtje ons aanzet tot schoonmaken.

 

 

 

 Schellenbach | Vastgoed - Bachstraat 15 - 1077GE Amsterdam
(Bzoekadres) Mob.: +31-(0)6 14 36 44 00 - www.SchellenbachVastgoed.com
KvK: 34 21 21 00 - BTW nr. NL 001.28.702.B15

 

Schellenbach | Vastgoed